Válka na internetu

22.01.2012 12:53

Ano, čtete správně, dá se to tak nazvat. Nebo, spíše já jsem to tak začal nazývat, poté co jsem to někde zaslech nebo viděl. Možná je to moc silné slovo, ale hledejte pro to jiné slovo. A o co vlastně jde? Ve hře jsou dva americké zákony SOPA=StopOnlinePiracyAct a PIPA, které chtějí omezit internetové pirátství. Zkrátka, někteří tomu říkají omezení svobody slova na internetu, zdá se mi to celé složité. Ono to proti pirátství zaměřené bylo, ale nikdy se nemůže nic dělat najednou, všechno musí být postupně. Až se tenhle zákon dostal na veřejnost, byly vlny, mnou nazývané internetové protesty. 17.1. 2012 byl vyhlášen internetový protest, připojila se k němu wikipedie, dokonce i Mark Zuckerberg se k tomuto protestu připojil, aby podpořil širokou veřejnost používající internet. Mark Zuckerberg je osobnost internetu, podle mého názoru a proto jeho slovo celkem na internetu platí. On, ale nestopl facebook, jako to udělali admini wikipedie. Napsal jenom na svou fanouškovskou stránku na facebooku, jak s tím nesouhlasí.

Další takovou vlnu protestů zahájila hackerská skupina, kteří se nazývají Anonymous, na youtube.com se objevilo jejich video, kde říkají, že se dostali na stránky několika bank a serverů jako například youtube a facebook. Také v tomto videu říkali, že obyčejní lidé se nesmusí bát, nejdou po penězích. Jen chtěli, aby do 72 hodin po zveřejněný této nahrávky zprovoznili znovu server megaupload.com. Na video se můžete podívat na tomto odkazu: www.youtube.com/watch?v=wDYWAWzLTIo. Bohužel, ale nevím, jestli je všechno to co jsem zde popsal v tomto videu. Dnes jsem se tady dočetl: www.reflex.cz/clanek/zpravy/44869/provozovatele-webovych-stranek-si-oddechli-protipiratske-zakony-sopa-a-pipa-jsou-u-ledu.html, že SOPA a PIPA jsou u ledu.

Aspoň můžeme být rádi, že nás nepostihla opravdová válka, což by bylo horší pro nás pro všechny. Je to jenom válka na internetu, dalo by se říct, že je to abstraktní věc.

 

Diskusní téma: Válka na internetu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek